Taalkundige kortsluiting in de supermarkt

In principe is het geen uitdaging om naar de supermarkt te gaan. Een hele tijd geleden was dat voor mij anders.

supermarktIk had mijn karretje volgeladen en kwam aan de kassa. De caissière was bezig met een andere klant en daarna zou ik aan de beurt komen. Ik begon mijn boodschappen op de rolband te leggen.

“Bonjour,” hoorde ik mezelf zeggen terwijl ik dat deed. Zodra ik deze begroeting had uitgesproken, stond ik versteld. Op dat ogenblik behoorde ik nog tot de onderdrukte minderheid van Brussel en het was dus niet ongewoon dat ik Frans sprak. Maar waarom had ik bonjour gezegd terwijl de caissière nog met een andere klant bezig was? Dat was toch ongebruikelijk? Zo hoort het toch niet volgens het internationale supermarktprotocol?

De andere klant vertrok en de caissière begroette mij.

“S’il vous plait,” antwoordde ik. Een frons van verbazing verscheen op mijn voorhoofd. Ook de caissière keek een beetje vreemd. Er was iets raars aan de hand, het was alsof ik zelf niet in de hand had wat ik zei.

Een minuutje later waren alle boodschappen ingescand en zei de caissière hoeveel ik haar verschuldigd was.

“Merci,” zei ik terwijl ik haar het geld overhandigde. Het zal toch niet waar zijn? Weer de foute zin!

Toen ze me mijn wisselgeld gaf, produceerde ik uiteraard de klanken van “Au revoir”. De blik op mijn gezicht was er een van complete verbijstering. De caissière keek me meewarig aan en besloot blijkbaar dat het beter was niet te vragen waarom ik systematisch een zin te ver zat in de kassatransactieprocedure.

Ik pakte mijn boodschappen in en vertrok. “Au revoir,” zei de caissière, enigszins aarzelend – wat zou mijn reactie deze keer zijn? Ik was met verstomming geslagen. Mijn kassatransactiezinnen waren op. Ik moest vertrekken zonder nog een woord te zeggen.

Eén gedachte over “Taalkundige kortsluiting in de supermarkt”

  1. Oh Ben, probeer maar eens serieus te blijven bij het lezen van dit stukje, ik zit op de trein en mijn medereizigers vragen zich blijkbaar af waarom ik zit te gniffelen. Gelukkige mag ik dadelijk uitstappen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s